Semnalizarea rutiera

Semnalizarea rutiera - regulile de circulatie

CAPITOLUL IV. Semnalizarea rutiera

semnalizarea rutiera - regulile de circulatie
Articolul 29
 1. Circulatia pe drumurile publice se desfasoara in conformitate cu regulile de circulatie si cu respectarea semnificatiei semnalizarii rutiere realizate prin mijloacele de semnalizare, semnalele si indicatiile politistului rutier care dirijeaza circulatia, semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore, de semnalizare temporara si semnalele conducatorilor de vehicule.
 2. Participanţii la trafic sunt obligaţi să respecte şi semnalele poliţiştilor de frontieră, ale îndrumătorilor de circulaţie ai Ministerului Apărării Naţionale, ale organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală aflaţi în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, ale agenţilor căilor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulaţiei pe sectoarele de drum pe care se execută lucrări de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor şcolare de circulaţie care acţionează în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ, precum şi ale nevăzătorilor, potrivit prevederilor din regulament.
 3. Alin. (2) al art. 29 a fost modificat de pct. 1 al art. XVIII din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 54 din 23 iunie 2010
Articolul 30
 1. Mijloacele de semnalizare rutiera sunt:
  1. sistemele de semnalizare luminoasa sau sonora;
  2. indicatoarele;
  3. marcajele;
  4. alte dispozitive speciale.
 2. Mijloacele de semnalizare rutiera se constituie intr-un sistem unitar, se realizeaza si se instaleaza astfel incat sa fie observate cu usurinta si de la o distanta adecvata, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, de cei carora li se adreseaza si trebuie sa fie in deplina concordanta intre ele, precum si intr-o stare tehnica de functionare corespunzatoare.
 3. Semnalele luminoase pentru dirijarea circulatiei in intersectii au urmatoarele semnificatii:
  1. semnalul de culoare verde permite trecerea;
  2. semnalul de culoare rosie interzice trecerea;
  3. semnalul de culoare galbena impreuna cu cel de culoare rosie interzic trecerea.
 4. Mijloacele de semnalizare rutiera, precum si alte dispozitive speciale de acest fel se asigura, se instaleaza si se intretin prin grija administratorului drumului public respectiv ori al caii ferate, dupa caz. Instalarea mijloacelor de semnalizare rutiera si a dispozitivelor speciale se executa numai cu avizul prealabil al politiei rutiere.
 5. Mijloacele de semnalizare si presemnalizare a intersectiilor dintre doua drumuri de categorii diferite se asigura, se instaleaza si se intretin de catre administratorul fiecarui drum, cu respectarea modului de reglementare a circulatiei stabilit in nodul rutier respectiv.
 6. Mijloacele de semnalizare rutiera pot fi insotite si de dispozitive speciale de avertizare
 7. Se interzic:
  1. amplasarea, in zona drumului public, de constructii, panouri sau dispozitive ce pot fi confundate cu indicatoarele sau cu instalatiile ce servesc la semnalizarea rutiera ori realizarea de amenajari sau alte obstacole care sunt de natura sa limiteze vizibilitatea ori eficacitatea acestora, sa stanjeneasca participantii la trafic sau sa le distraga atentia, punand in pericol siguranta circulatiei;
  2. lipirea de afise, inscriptii sau inscrisuri pe indicatoarele ori dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutiera, inclusiv pe suporturile acestora.
Articolul 31

Participantii la trafic trebuie sa respecte regulile de circulatie, semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier, precum si semnificatia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutiera, in urmatoarea ordine de prioritate:

 1. semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier;
 2. semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b);
 3. semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei;
 4. semnalele luminoase sau sonore;
 5. indicatoarele;
 6. marcajele;
 7. regulile de circulatie.
Articolul 32
 1. Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule si au urmatoarele semnificatii:
  1. lumina rosie obliga participantii la trafic sa opreasca in directia de mers cat mai aproape de marginea drumului;
  2. lumina albastra obliga participantii la trafic sa acorde prioritate de trecere;
  3. lumina galbena obliga participantii la trafic sa circule cu atentie.
 2. Sunt autorizate sa utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
  1. pentru lumina rosie - autovehiculele apartinand politiei si pompierilor;
  2. pentru lumina albastră - autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale care însoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii si ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă;
  3. Lit. b) a alin. (2) al art. 32 a fost modificată de pct. 2 al art. XVIII din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 54 din 23 iunie 2010
  4. pentru lumina galbena - autovehiculele cu mase si/sau dimensiuni de gabarit depasite ori care insotesc asemenea vehicule, cele care transporta anumite marfuri sau substante periculoase, cele destinate intretinerii, repararii ori verificarii unor lucrari efectuate in partea carosabila sau executarii unor lucrari de drumuri, curateniei strazilor, deszapezirii sau tractarii, transportului si depanarii autovehiculelor ramase in pana sau avariate, precum si tractoarele care tracteaza utilajele agricole si tehnologice cu dimensiuni de gabarit depasite.
  5. Lit. c) a alin. (2) al art. 32 a fost modificata de pct. 12 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 69 din 28 iunie 2007
 3. Autovehiculele prevazute la alin. (2) lit. a) si b) trebuie sa fie echipate si cu mijloace speciale sonore de avertizare.
 4. Pe autovehiculele apartinand politiei si pe cele prevazute la alin. (2) lit. c) pot fi instalate si dispozitive luminoase cu mesaje variabile, destinate participantilor la trafic.
 5. 4^1 Pe autovehiculele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, inscripţionate vizibil cu denumirea şi sigla instituţiei din care fac parte, pot fi instalate dispozitive luminoase cu mesaje variabile, de care se poate face uz pentru oprirea în trafic a autovehiculelor în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice, potrivit legii.
  Alin. (4^1) al art. 32 a fost introdus de pct. 3 al art. XVIII din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 54 din 23 iunie 2010
 6. Mijloacele speciale de avertizare, luminoase sau sonore, se certifica sau se omologheaza de autoritatea competenta, potrivit legii. Conditiile de utilizare a acestora se stabilesc prin regulament.
Articolul 33
 1. Semnalizarea si amenajarile rutiere necesare pe drumurile publice se asigura de catre administratorul drumului respectiv si se efectueaza numai cu avizul politiei rutiere.
 2. Semnalizarea lucrarilor care se executa pe drumurile publice este obligatorie si se efectueaza de catre executantul lucrarilor, cu avizul politiei rutiere, astfel incat aceasta sa asigure deplasarea in siguranta a tuturor participantilor la trafic, conform reglementarilor in vigoare.
 3. Semnalizarea si amenajarile rutiere se definesc si se realizeaza in conditiile stabilite prin regulament, in conformitate cu reglementarile tehnice in vigoare.
Articolul 34

Conditiile de circulatie pe viaducte si in tunele, precum si semnalizarea acestora se stabilesc prin regulament conformitate cu reglementarile tehnice in vigoare.